reklame for Gastrolux // Jeg har sagt det før, men lad mig da bare lige gentage mig selv:
Noget af det allerbedste ved den her årstid, er, at der endelig er vejr til simreretter, ovnretter og ja… Ting, der smager af meget og føles som et lillebitte kram, når vi spiser det. For mit eget vedkommende er det, det traditionel dansk mad gør. Frikadeller med sovs og kartofler, flæskesteg med kartofler og sovs, forloren hare med kartofler og sovs.
Ja okay, jeg vil faktisk bare gerne have brun sovs og kartofler.
Kenneth, derimod, vil gerne have det, jeg plejer at kalde tomatbaserede retter.
Pasta og kødsovs.
Tomatrisotto.
Kylling i tomatflødesauce.
PIZZA!!
… Og så italienske kødboller i tomatsauce, og han har naturligvis også fået lov at godkende den her opskrift (for sandheden er den, at selvom jeg godt kan sætte pris på den slags mad, så smager det bare virkelig ikke af brun sovs og kartofler).
Jeg brugte min nye bradepande med glaslåg fra Gastrolux til at bage retten i ovnen. Udover den sædvanligt gode nonstick belægning, som alle deres gryder og pander har, så er jeg helt på røven over det glaslag, der er med bradepanden, fordi med det (og bradepandens udformning) betyder det altså, at maden hverken brænder på i bunden eller toppen. OG DÉT ER ALTSÅ NICE!!



Italienske kødboller med tomatsauce
Ingredienser
Italienske kødboller
- 450 gram hakket kalv og flæsk, 4-7 %
- 1 stk. æg
- 0,5 stk. løg
- 100 gram lagret hvid cheddar
- 50 gram pankorasp
- 3 fed hvidløg
- 1 tsk. tørret timian
- 50 gram persillerod
- 1 tsk. groft salt
- 0,5 tsk. stødt sort peber
- 1 spsk. olivenolie
Tomatsauce
- 1 stk. løg
- 4 fed hvidløg
- 1 dl fransk æbleeddike
- 1 tsk. tørret timian
- 1 tsk. tørret oregano
- 1 tsk. tørret basilikum
- 2 spsk. paprika
- 2 dåser hakkede tomater
- 6 dl vand
- 2 stk. bouillonterninger
- Salt og sødemiddel / sukker
Andet
- 200 gram fuldkornspastaskruer (Tør vægt)
- Cheasy Mozzarella, parmesan eller anden ost.
- Frisk basilikum
Sådan gør du
Italienske kødboller
- Pil løg og hvidløg og skræl persillerødderne.
- Riv løg og hvidløg fint.
- Riv persillerødderne og cheddarosten groft.
- Bland alle ingredienserne (undtagen olivenolie) til en ensartet fars.
- Form kødbollerne på forhånd – der skulle gerne være nok fars til 30 små kødboller.
- Varm en pande op og tilsæt olivenolie.
- Steg kødbollerne af på panden, så de karamelliserer.
- Tag kødbollerne af panden og sluk blusset, men lad panden stå – den skal bruges til tomatsaucen.
Tomatsauce
- Pil og skræl hvidløg og løg.
- Hak løget groft og riv hvidløgsfedene fint (eller pres dem med en hvidløgspresser).
- Tænd blusset og varm panden op.
- Klar herefter løg og hvidløg i den pande, du brugte til at stege kødboller.
- Tilsæt krydderier og steg af sammen med løg og hvidløg.
- Tilsæt nu æblecidereddike og lad det koge op i panden.
- Hæld nu hakkede tomater, 3 dl vand og hønsebouillonterninger i panden.
- Lad koge op og lad det herefter reducere i panden ved middelvarme i 10 minutter.
- I en bradepande (med låg) eller en stegeso fordeles nu de tørre pastaskruer nederst, så kødboller og til sidst hældes tomatsauce + det resterende vand henover.
- Læg låget på bradepanden/stegesoen og bag i ovnen ved 180 grader varmluft i cirka 45 minutter, eller til pastaskruerne er færdige.
- Fordel en smule revet Cheasy mozzarella over kødbollerne og tomatsaucen, sæt glaslåget tilbage på bradepanden og lad det trække i 10 minutter, til osten er smeltet.
- Servér med frisk basilikum og revet parmesan.